Nordkorea tog Sverige som gisslan

En helt otrolig historia om hur Nordkorea först köper svenska industrivaror och sedan betalar varorna. Där till kommer en helt otrolig smuggelhistoria utförd av Nordkoreas ambassadpersonal.

1971 för SVT som ett av de första länder, kanske första, besöka Nordkorea. Det görs ett reportage om Nordkorea som i sann socialistisk anda hyllar Nordkorea. Nordkorea beskrivs som en ekonomisk framgångssaga i SVT.

Något år senare besöker en delegation från Nordkorea Sverige och vill köpa industrivaror från Sverige. Sverige exporterar varorna till Nordkorea. Svenska företag får betalt genom Svensk Exportkredit. Svensk Exportkredit är van vid att kommunistiska länder betalar för varor de köper och ger Nordkorea kredit.

Svenska företag ser sin chans. Svenskt näringsliv vill att Sverige öppnar ambassad i Nordkorea vilket också görs 1975. Men nu börjar det bli svårt för Sverige att få betalt. Sverige har ändå en förhoppning om att Nordkorea ska göra rätt för sig.

1976 avslöjas att Nordkoreas ambassader i Danmark och i Finland ägnar sig åt smuggling av sprit och cigaretter. Sverige får tips från Danmark och undersöker saken. SÄPO upptäcker att nordkoreanska ambassad gör regelbundna resor till Polen. De kan då avslöja att ambassaden i Stockholm gör sig skyldig till smuggling.

När Sverige överväger att utvisa koreanska diplomaten svarar Nordkorea att de i så fall inte kommer att betala sin skuld till Sverige. Sverige befinner sig i en gisslansituation. Om Sverige gör det som är rätt, dvs utvisar diplomater som bedriver olaglig verksamhet så får vi inte betalt för varor som är levererade.

Efter mycket förhandlande så går Nordkorea med på att kalla hem sin ambassadör och ersätta denne med en ny. Men skulden har fortfarande inte Nordkorea betalt. Idag uppgår skulden till 2,6 miljarder kronor. Senast Nordkorea avlade någon avbetalning var 1989 då de betalade 32,5 miljoner kronor. Anledningen till att Nordkorea gjorde en delbetalning var att Sverige övervägde att lägga ner ambassaden i Pyongyang.

Enligt en artikel så rullar fortfarande Volvo 144 på Pyongyangs gator.

Anledning till personalen vid ambassaderna smugglade sprit och cigaretter och även narkotika var kravet från landet att ambassaderna skulle vara självfinansierade. Nordkorea hade helt enkelt inte råd att ha ambassader utomlands.

För den som är intresserad av att veta mer så har Sveriges Radio en bra dokumentär om denna händelse. Klicka här.

Det här inlägget postades i Tankar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nordkorea tog Sverige som gisslan

  1. Ping: Dags att bryta med Nordkorea! | Tommy Hanssons Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s