Gåtan Cats Falck

Cats Falck var journalist på Rapportredaktionen. Hon dog under mystiska omständigheter.

Cats Falck försvann november 1984 och hittades 29 maj 1985 i en bil som hamnat på botten i Hammarbykanalen. Hon var inte ensam i bilen, hennes väninna Lena Gräns återfanns också i bilen.

Olyckan har förbryllat många. Var det en olycka eller blev hon mördad av Stasi?

Natten då hon och hennes väninna sågs sista gången i livet vid 21.30-tiden den 18 november 1984 när de lämnade en restaurang på Södermalm i Stockholm.

*/Enligt uppgifter från närstående berättade Cats några månader före försvinnandet att hon hade en stor story på gång. Storyn skulle handla om att Bofors sålde vapen i hemlighet till Östtyskland som i sin tur sålde vapen till Iran. Östtyskland hade stort behov av utländskt kapital, de varor som Östtyskland tillverkade var svåra att sälja utomlands. För att få in kapital till Östtyskland så sålde de vapen och teknologi från väst vidare./*
Denna del är spridd men stämmer förmodligen inte.

Uppdatering

Lyssande igenom en dokumentär Scoopet som försvann, den är välgjord och trovärdig. Christoph Andersson som gjort dokumentären söker reda på vad Cats Falck arbetade med när hon försvann. Enligt intervjuer och tillgång till Cats arbetsmaterial så var Cats Falck ASEA på spåren som levererat mjukvara till Sovjetunionen och isostatpress till Östtyskland. Det intressanta med isostatpressen är att den går att använda både civilt och till att framställa kärnvapenbomber. Ansvarig minister som godkänt exporten var Thage G. Peterson som vid denna tid var industriminister (1982 – 1988). När journalisten ringer upp honom för en intervju så vill han inte ställa upp på det. Detta är sprängstoff, svensk regering som exporterar högteknologi som kan användas som kärnvapen tillverkning.

Cats Falck berättade för flera att hon skulle resa till Västerås för att få reda på mer. ASEA hade sitt huvudkontor i Västerås fram till 1988. Hennes öde kan vara en olycka men kan också vara ett mord om hon kommit för nära hemligheter. I sanningsnamn ska dock nämnas att även andra journalister arbetade med samma uppslag.

Om det stämmer att Cats Falck skulle vara denna handeln på spåren så är det ett möjligt motiv för att undanröja henne.

De som tror att Cats Falck råkade ut för ett mord och ingen olycka är att hon och hennes väninna druckit en flaska vin, att Falck var en ovan bilförare, klädd i högklackat och att bilen tillhörde hennes väninna. Detta sammantaget talar emot att hon skulle ha kört bilen över kanten. Bör påpekas här att Falck återfanns på förarplatsen. Både hon och hennes väninna hade bilbälten på. Det fanns inga tecken på att de försökt knäppa upp bilbälten. För att bilen skulle hamna i vattnet var bilen tvungen att köra över cirka 15 cm höga järnvägsräls för att hamna i vattnet. Bilen ser ut att vara oskadd på bilder som finns tillgängliga. Dock är dessa bilder av den kvalitén att det går att säkert uttala sig om skadorna. Men det ser ut som underredet är intakt, dvs inga synliga skador på t ex avgassystemet.

Det har också gjort ett stort nummer av att vid obduktionen hittades en rosafärgad vätska i lungorna på de båda omkomna.

falckbil

Så här långt är jag benägen att tro på att de blev undanröjda. Men så hittade jag denna artikel. Journalisten Lena Breitner intervjuar en rättsläkare som berättar att det inte är något underligt med rosa vätska i lungorna och inte heller att det inte fanns några skador som tyder på att de försökt ta sig ur bilen.

Hur det förhåller sig säkert lär vi förmodligen aldrig få reda på med 100 % säkerhet. Det som återstår är underliga mord, olyckor och självmord så följt i spåren av Bofors och Östtyskland.

Mordet på Olof Palme finns teorier om att det handlade om vapensmuggling där Bofors och Östtyskland skulle vara inblandat.

Carl-Fredrik Algernon var krigsmateriel inspektör som föll framför ett tåg vid T-centralen. Han var inblandad i Bofors smuggling av vapen till olika länder i Asien.

Claes-Ulrik Winberg var Bofors VD fram till 1984 och som dog i en bilolycka 1989.

En bra radiodokumentär SR

Det här inlägget postades i Kriminologi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s